Yleisiä popmusiikissa käytettäviä instrumentteja

Popmusiikissa usein laulaja vetää kappaletta eteenpäin. Laulaja on suurimmassa osassa popmusiikin kappaleita pääosassa, mutta taustalla soivia instrumentteja ei saa koskaan unohtaa. Niiden asema musiikin luomisessa on juuri yhtä suuri kuin laulajan ja moni kriitikoiden rakastama kappale olisi saattanut saada erilaisen arvostelun, jos kitaran osan olisi korvannut vaikkapa piano. Instrumenteilla on siis selkeästi väliä – mutta mitä kaikkea instrumentteja popmusiikissa sitten oikein käytetään?

Kitara

Yksi yleisimmistä popmusiikissa käytettävistä instrumenteista on kitara. Sen tarkoituksena on täydentää laulua ja luoda kappaleelle sille ominainen rytmi. Monesti ihmisillä jää kappaleesta mieleen laulun lisäksi kitara, joka on yleensä instrumenteista joGuitarehorizontalehtavassa asemassa, kun vertaillaan eri soittimien painoarvoa siihen, miltä kappale kuulostaa normaalille kuuntelijalle. Usein monet kuuntelijat eivät edes kiinnitä niin paljon huomiota musiikkiin, että he huomaisivat esimerkiksi basson soiton taustalla.

Rummut

On harvinaista löytää sellaista popmusiikin kappaletta, johon ei olisi lisätty vähintäänkin tietokoneella myöhemmin rummut taustalle. Rumpujen tehtävänä on usein luoda kappaleelle tietty rytmi, joka auttaa kitaristia saamaan soinnut kohdalleen ja laulajaa ajoittamaan eri kohdat kappaleesta.

Basso

Jos kappaleessa on mukana kitara ja rummut, voi olla melkeinpä varma, että myös basisti on jossain mukana. Vaikka normaali musiikin kuuntelija ei kiinnitä paljoa huomiota bassoon, sen vaikutus on todella suuri soittamisen kannalta. Rumpali usein kuuntelee bassoa saadakseen rytmin, kun taas kitaristi ajoittaa usein sointunsa myös basson pohjalta.

Syntetisaattori

Listaan on ehdottomasti pakko lukea mukaan myös syntetisaattori, jonka asema popin kehittymisessä on ollut aika mielenkiintoinen vuosien varrella. Vaikka syntetisaattoriin ei törmää musiikissa enää niin usein, oli sen käyttäminen todella suosittua 80-luvulla. Monet tunnetut yhtyeet, kuten A-ha ja Modern Talking käyttivät syntetisaattoria esimerkiksi musiikissaan, josta heille kehittyi täysin omanlaisensa tyyli. Syntetisaattorin käyttö popmusiikissa loi uuden tyylilajin, joka tunnetaan nimellä synthpop tai suomalaisittain “syntikkapop”. Sen suosio kuitenkin lopahti todella rajusti 1990-luvulla, mutta monet artistit käyttävät aika ajoin vieläkin syntetisaattoria kappaleissaan tänäkin päivänä. Esimerkiksi Katy Perryllä on kappaleita, joissa syntetisaattorin rooli on hyvin tärkeä. Se mitä ja miten istrumentteja käytetään, vaikuttaa vahvasti musiikin lopputulokseen. Instrumentit tulee valita myös kappaleen käyttötarkoituksen mukaan. Radiosoittoon, elokuvan tunnusmusiikiksi, tai vaikka GamingClub nettikasinon taustalla soivaksi kappaleeksi, on huomioitava erilaisten käyttötarkoitusten yksilölliset tarpeet ja valittava instrumentit sen mukaan. Näin saadaan parhaiten aikaan se vaikutus, jonka vain oikein valittu musiikki pystyy luomaan.