Onko popmusiikkia helpompi tehdä kuin muuta musiikkia?

Popmusiikki on monesti kärsinyt siitä, että sen on syytetty olevan paljon helpommin valmistettavissa olevaa kuin muut musiikin lajit. Tätä samaa syytöstä 7073219101_3b1243932aon heitetty ilmoille jo monen vuosikymmenen ajan ja tätä väitettä ovat käyttäneet varsinkin monet vastakkaisen tyylilajin edustajat, jotka ovat sitä mieltä, että popmusiikki on luotu vain ja ainoastaan rahan tekemiseksi. On kuitenkin hyvin turvallista sanoa, että tämä ei ole totta.

Musiikin tekeminen on aina haastava prosessi, olipa sitten kyse dubstepin eri muodoista tai pitkistä rock kappaleista. Jotkut kappaleet tietenkin vaativat enemmän työtä kuin toiset, mutta on hyvä ottaa huomioon, että jokaisen kappaleen tekemisessä on omanlaisensa haasteet. Instrumentteja paljon sisältävässä musiikissa yleensä haasteena on saada hyvän kuuloinen kappale aikaan, jossa kaikki instrumentit toimivat yhteistyössä laulun kanssa ja kappale on ylipäätänsä yhtyeen mielestä hyvän kuuloinen.

Pop-artisteilla on kuitenkin omat ongelmansa musiikin luomisessa. Vaikka popmusiikki on usein melko yksinkertaista ja siinä ei vaadita niin paljon panostusta instrumenttien parissa, on artisteilla usein paineita tehdä seuraava “menestyjä”. Kappaleiden pitää sisältää mieleen jäävä sanoitus, joka on yhdistettynä rytmiin, jota ihmiset tulevat hyräilemään vielä pitkän aikaa. Sen on tarkoitus saada ihmiset innostumaan ja kuuntelemaan kappaletta uudestaan. Tämä on kuitenkin vaikea tehtävä, koska on vaikea etukäteen arvioida, mistä ihmiset tulevat pitämään.

Jos popmusiikin tekeminen olisi niin yksinkertaista, kuin miltä monet haluavat sen saada kuulostamaan, silloin jokainen pop-artisti pysyisi pinnalla ikuisesti. Ajat kuitenkin vaihtelevat ja jokaiseen kappaleeseen pitää löytää tuoreutta ja omaan tyyliin ei saa tarttua liian tiukasti. Sukupolvien vaihtuessa musiikin pitää löytää uutta, tuoretta suuntaa ja sen pitää löytää asemansa radioiden lisäksi myös mm. baareista ja yökerhoista.

Yksinkertainen vastaus kysymykseen on siis ei. Popmusiikki ei ole missään nimessä helppoa tehdä, vaikka se onkin tyylilajina usein suhteellisen yksinkertainen. Haasteita löytyy monesta eri tuotantovaiheesta ja koska kappaleiden on tarkoitus vedota maailmanlaajuisesti, on artisteilla usein koko ajan suuremmaksi kasvava paine saada samalle tasolle yltäviä kappaleita aikaan. Popmusiikin tuotantoon vaaditaan ehdottomasti joku, joka ymmärtää alan ja osaa tehdä vetäviä kappaleita – tämän takia pop-kappaleiden tekeminen ei ole missään nimessä helppoa.