Jennifer_Lopez_-_Pop_Music_Festival_(28)Kuten jokaisessa eri musiikin tyylilajissa, myös popmusiikissa on huomattavissa eri tyylilajeja. Pop on kuitenkin tunnettu usein siitä, että sen tarkoituksena on vedota melkein kaikenlaiseen väestöön, jonka takia siitä on vaikeampi erottaa selkeitä erilaisia lajeja. Suurin osa alalla ilmenevistä alalajeista on suunnattu pääasiallisesti jollekkin tietyn maan väestölle, mutta niiden tarkoituksena on myös vedota kansainväliseen yleisöön. Nämä musiikin alalajit ovat yllättävän suuressa suosiossa varsinkin idässä, mutta myös läntisessä popmusiikissa on huomattavissa erilaisia alalajeja.

Aasialainen popmusiikki

Suurimmat Aasian maat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana päässeet nauttimaan popmusiikista kaikista läheisimmin. Aasiasta lähtöisin olevia erilaisia, maakohtaisia popmusiikin genrejä on paljon, kuten J-pop (Japanese pop), C-pop (Chinese pop) ja V-pop (Vietnamese pop). Suosituimmaksi aasialisen popmusiikin tyylilajiksi on noussut ehdottomasti K-pop, eli Korean pop, joka on Etelä-Korean ja Aasian maiden lisäksi onnistunut niittämään mainetta maailmanlaajuisesti. Myös monissa Euroopan maissa sekä varsinkin Yhdysvalloissa voi löytää monia K-popin uskollisia kannattajia.

Muut tyylilajit

Popmusiikki on jakautunut erilaisiin leireihin myös eteläisessä kulttuurissa. Yleensä näissä tyylilajeissa musiikki ei varsinaisesti muutu paljon, mutta niillä on jokin tietty ominaisuus, josta ne on helppo tunnistaa. Esimerkiksi 70-luvun lopussa alkoi synthpop, tai Suomessa paremmin syntikkapoppina tunnettu popmusiikin alalaji kukoistamaan. Se tulikin varsin suureen suosioon 80-luvun aikana, mutta 90-luvulla syntikkapop alkoi hiljalleen hautautua kuuman 80-luvun mukana taaksensa.

Toinen hyvä esimerkki eteläisessä kulttuurissa levinneestä popin alalajista on Pop rock, jossa yhdistyy erilaisia elementtejä rockin ja popin puolelta. Eräs tunnetuimmista artisteista, joka edustaa tätä tyylisuuntaa on todennäköisesti Elton John, joka on eräs parhaiten menestyneistä artisteista koskaan.

Huomioita popin tyylisuunnista

Kun puhutaan popmusiikista, on hyvä ottaa huomioon, että vuosien varrella popmusiikki ei ole varsinaisesti synnyttänyt kovin montaa erillistä genreä. Siinä missä esimerkiksi metallia kuuntelevat ovat pyrkineet tarkasti erottelemaan erilaiset musiikin tyylilajit, on popmusiikki alunperinkin ollut hyvin laaja käsite. Tämän näkee hyvin vertailemalla eräitä suosituimpia artisteja keskenään ja miettimällä, miten eroavia tyylejä samaan musiikkilajiin voi kuulua. Esimerkiksi Beatles ja Michael Jackson luetaan usein popmusiikin suosituimmiksi artisteiksi, mutta kummallakin on hyvin omanlaisensa tyyli, vaikka kummastakin voi havaita samanlaisia vivahteita.