Onko popmusiikin avulla tehtävissä rahaa?

Popmusiikki on ollut jo pitkään kehissä ja eräs siihen eniten vaikuttavista tekijöistä on se, että poppia tehdään sen tuottavuuden takia. Alalla liikkuu huikeat määrät rahaa ja pop on periaatteeltaan oivallinen rahan keräämiseen. Warner_Music_Group_(1)Popmusiikin eräitä ominaisuuksia on kerätä suuren yleisön huomio ja niin kauan kun se onnistuu tehtävässään, tulee popmusiikin parissa kiertämään suuria määriä rahaa.

Suurin syy sille, miksi rahaa liikkuu niin paljon on alan luonne. Monet rikkaimmista artisteista saavat todellisuudessa vain osan niistä tuotoista, mitä levy-yhtiöt saavat. Jos yhdestä levystä saa 20 euroa, menee artistille yleensä tästä vain muutama pahainen euro. Levy-yhtiöitä riittääkin tästä syystä paljon – monet niistä ovat alalla vain rahaa varten. Monesti levy-yhtiöt saavat tästä paljon negatiivista palautetta, mutta artistit elävät usein todella hyvillä tuloilla, jolloin heidän hyvinvointinsa on harvemmin levy-yhtiöiden takia vaakalaudalla, jonka takia kritiikki on usein aiheetonta.

Levy-yhtiöiden lisäksi myös monet suosituimmista stadioneista ja keikkoja järjestävistä alueista tekee pelkkien pop-artistien avulla suuria määriä rahaa. Pelkkä stadionin vuokraamiseen menevä maksu vie usein levy-yhtiöiltä suuren lohkon heidän budjetistaan. Stadionit kuitenkin vetävät puoleensa tuhansia ihmisiä ja lipputulot ovat satojen tuhansien eurojen luokkaa. Jos ottaa huomioon että suosituimmat pop-artistit myyvät useita stadioneita loppuun vuoden aikana, voi vain kuvitella miten paljon rahaa pelkästään keikoilla voidaan tehdä.

Mutta yhtyeet ja laulajat, jotka tekevät poppia, eivät missään nimessä ole köyhiä. Musiikista saatavien tuottojen lisäksi he saavat usein imagollaan paljon sivutuloja. Miljoonien eurojen arvoiset mainossopimukset ja sponsoroinnit tuovat huomattavan osan erityisesti artistien tuloista. Esimerkiksi Madonnan tekemä mainossopimus oli yli viiden miljoonan dollarin arvoinen – ja kaikki tämä alle puolen minuutin mainoksen tekemisestä, jonka näyttäminen estettiin loppujen lopuksi täysin monessa maassa sen ristiriitaisuuden takia.

Lyhyt vastaus on kyllä. Popmusiikin avulla voi tehdä huomattavia summia rahaa, jos on mikä tahansa musiikin teossa tai levittämisessä mukana oleva osapuoli. Musiikki on miljardiluokan bisnes ja se jatkaa laajentumista vuosi vuodelta. Nykyaikoina musiikin koko bisneksenä on myös todennäköisesti tulossa kasvamaan, koska sillä on vuosi vuodelta helpompi leivät maailmanlaajuiseen suosioon.