Rockband-drumsetYleensä jokainen eri musiikin laji on helposti tunnistettavissa jo kappaleen muutamasta ensimmäisestä sekunnista. Siinä missä raskaan metallin voi tunnistaa esimerkiksi todella raskaasta kitaran soitosta ja upeista sooloista, on räpille esimerkiksi ominaista riimit ja takustalla soiva biitti. Popmusiikilla löytyy täsmälleen samanlaisia, vain sille tyylilajille ominaisia tekijöitä, mutta mitä ne oikein ovat? Mikä tekee popmusiikista kansan rakastaman musiikkilajin?

Sanoitukset

Popmusiikki on yleensä aina suunnattu niin, että se vetoaa mahdollisimman hyvin suurelle yleisölle. Tämä näkyy kaikista parhaiten sanoituksissa. Popmusiikin on tarkoitus olla helposti massoihin vetoavaa ja yleensä vaikeasti muistettavat sanoitukset tekevät kappaleesta vaikeammin mieleenpainuvan. Jos kappale kuitenkin sisältää helpot sanoitukset, palautuu kappale yleensä paremmin mieleen ja siitä oppii pitämään paljon helpommin. Monet popmusiikkia kritisoivat yleensä pilkkaavat popmusiikin “liian yksinkertaisia” sanoja, mutta tästä voi olla montaa mieltä.

Rytmi ja tempo

Jos vertaa raskasta metallia ja popmusiikkia yhteen, yleensä suurin osa ihmisistä ottaa esille kappaleiden rytmin ja tempon. Popin tarkoituksena on olla pehmeä ja kevyt, jolloin tempo on yleensä matala ja rytmi mukavan tasainen suurimman osan ajasta. Rytmin vaihtelut ovat kuitenkin lajille usein tyypillisiä, koska ne tuovat kappaleisiin hieman vaihtelua sekä ne tuovat esille ne kohdat kappaleesta, joiden on tarkoitus painua mieleen, kuten kertosäe.

Laulaja kappaleen tähtenä

Usein myös on hyvä ottaa huomioon, että popmusiikki on räpin vierellä musiikkilaji, jossa instrumentit jätetään hieman taka-alalle. Vaikka rap käyttää kaikista vähiten instrumentteja, on popmusiikissa myös usein tarkoitus keskittyä laulajaan. Tämä on kuitenkin vaihdellut hieman eri vuosikymmeninä, koska varsinkin nykypäivänä kappaleilla halutaan olevan tietty painotus rytmiin ja biisin on tarkoitus olla myös baareihin sopiva.

Yhteen kappaleeseen keskittyminen

Jos olet kuunnellut popmusiikkia jonkin verran edes, on yleistä huomata, että suosituimmilla artisteilla on usein yksi biisi jokaisella albumilla, josta albumi tunnistetaan. Tähän biisiin yleensä keskitytään ja sen tarkoituksena on vetää ihmisiä ostamaan koko albumi. Tämä yksi kappale myös kerää suurimman osan markkinoinnista – usein näitä kappaleita kuulee vielä pitkään radioissa soimassa, vaikka albumin muut kappaleet saattavat olla jo pikään unohtuneina.